ATRACTIILE ZONEI
Pe langa bogatiile subsolului, petrol, gaze natural, metale rare, frumusetea peisajului este innobilata de nenumarate monumente istorice si de arhitectura cum ar fi : biserici de zid sau lemn si nenumarate case taranesti . In vecinatatea zonei vulcanii noroiosi se intalnesc cateva obiective istorice si de arhitectura ecleziastica de prima mana : Manastirea Ratesti si Manastirea Berca.
In mijlocul unei livezi de meri se afla biserica de zid cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" care a fost construita de familiile stolnicului Mihalcea-Cindescu, intre anii 1650 – 1651. A fost reconditionata in 1759, iar in 1829 a fost din nou consolidate si repictata prin grija doamnei Ruxandra Cimpeanu. Intr-un document din 1968 martie 19 se arata ca parintii lui Mihalcea, fost mare stolnic, facusera case bune si biserica de piatrain Candesti.
In satul Ratesti se construieste ante 1634 o biserica din lemn cu hramul "Sf. Treime", ce a fost refacuta de mai multe ori in secolul XVIII, ultima restaurare fiind in 1794. Biserica din lemn dipsare in urma unui incendiu, si episcopul Chesarie, construieste in 1844 o biserica de zid. Nou biserica este un edificiu de proportii monumentale cu un pronaos dezvoltat in largime, bine proportionat. Are trei turle, una pe naos si doua pe pronaos. Ansamblul bisericii este o simbioza intre arhitectura neoclasica si arhitectura eclesiastica autohtona si poate fi considerate una din cele mai interesante marturii ale confluentelor artistice construite la noi in secolul XIX. Pictura interioara a fost executata de elevii scolii de zugravi de la Buzau, sub conducerea lui Nicolae Teodorescu. Printre elevii sai se afla si Gheorghe Tattarescu. In anul 1865 un alt episcope, Dionisie Romano, construieste turnul clopotnita pe poarta de intrare in manastire.
Manastirea Ratesti este un adevarat sat monahal, unde pe langa fiecare calugarita mai in varsta isi fac ucenicia fete tinere, care gospodaresc singure. Manastirea este inzestrata cu pamant agricol, padure, livada si gradina. Satul monahal impresioneaza prin frumusetea arhitecturala a celor doua biserici, a caselor monahale si prin linistea sufleteasca ce o impune fiecarui vizitator. Situata pe o culme de deal ce domina valea Buzaului si Saratelului si drumul catre vulcanii noroiosi manastirea Berca a fost ctitorita in anul 1694 de catre stolnicul Mihalcea Cindescu. Zidurile de incinta si cladirile manastiresti sunt in mare masura distruse de vreme si de cutremure, dar boltile pivnitilor si arhitectura zidurilor stau si astazi marturie a maiestriei constructorilor din epoca respectiva.
Biserica fostei manastiri cu hramul "Sf. Voievozi", azi biserica de mir, a fost restaurata dupa cutremurul din 1977 si continua sa prezinte si astazi o importanta zester de valori artistice. Este construita in plan tronconic cu o turla pe naos, avand un pridvor deschis pe latura vestica, cu arcade si coloane din piatra, azi inchis si deci lipsit de estetica de odinioara. Pictura interioara s-a distrus in timp, dar s-au pastrat in stare buna ancadramentele de la ferestresi usa, cu vrejuri vegetale si capete de ingeri. Usa de lemn de la intrare este acoperita cu un relief fin, o incantatoare retea de vita-de-vie, vrejuri rasucite, frunze si ciorchini. Este o adevarata capodopera de arta decorative. Prin splendid asezare, prin originalitate, prin frumusetea decorului sculptat in piatra, biserica manastirii Berca ocupa un loc de prim rang in randul monumenteleor brancovenesti.